koolzaad

Zoeken

Twitter feedPublicaties en activiteiten 2011-2016


Wolkenplafond maakt wachten aangenamer 📆 mrt 2015

Euroborg Een wolkenplafond met verlichting en vogelgeluiden levert een positieve bijdrage aan de beleving van een wachtkamer. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek onder patiŽnten van een fysiotherapiepraktijk in Groningen, dat ik samen met Jochum de Boer van plafondverbeelding heb uitgevoerd. Het plafond riep veel positieve reacties op. Deelnemers merkten op dat het 'net is of je echt naar buiten kijkt'. Lees de samenvatting van het onderzoek, of download de pdf met onderzoeksresultaten op de website van plafondverbeelding
Artikel sociale vraagstukken 📆 jan 2015

verbondenheid natuur Op 15 januari 2015 is een artikel op de website Sociale Vraagstukken gepubliceerd met als titel "Mens en natuur hebben elkaar en ruimte nodig". Het artikel is een door door Jan van Dam opgestelde versie van de inleiding die ik op 9 oktober 2014 hield op het RUG-symposium We nemen de ruimte.

Interview J/M 📆 okt 2014

Agnes met dochter Vivian, foto Mieke Meesen Anne Elzinga kwam op een mooie zomerdag naar Groenekan om mij voor J/M magazine te interviewen over het belang van natuur voor kinderen. Het is een mooi persoonlijk verhaal geworden, met bijzondere foto's van Mieke Meesen. Lees het artikel in J/M magazine, oktober 2014.

De tuin: een multivitamine G 📆 sep 2014

kaft j/m oktober 2014In de tuin komen veel werkzame ingrediënten van groen samen: ontspanning, gezonde buitenlucht, lekker in beweging zijn. Tel daarbij op het oergevoel van 'handen in de aarde', en de voldoening van het opeten van je eigen oogst, en je hebt de beste multivitamine G die je kunt bedenken. Lees het artikel in Tuinjournaal, 31/3, september 2014.

Interview Stad + Groen 📆 jun 2014

agnes van den berg In een interview in het tijdschrift Stad+Groen (2/2, 2014) daag ik groene professionals uit om minder technisch naar het groen in de bebouwde omgeving te kijken. In dit nummer van Stad+Groen staan ook interviews met Jolanda Maas en Sanda Lenzholzer.

Met je smartphone het bos in 📆 mrt 2014

met je smartphone het bos in In het boek "Met je smartphone het bos in" bespreekt Jolanda Pikkaart heel veel ideeën om nieuwe media in te zetten om kinderen weer enthousiast te maken voor de natuur. Het boek werd op 12 maart 2014 gepresenteerd tijdens de Boomfeestdag, en is verkrijgbaar bij boektweepuntnul.nl. Ik schreef het voorwoord, dat je hier kunt downloaden.

Wandelcoachfestival 📆 okt 2014

Marjolein, Agnes, HildeOp vrijdag 3 oktober 2014 gaf ik een 'sneak preview' van de resultaten van het eerste wetenschappelijke onderzoek naar wandelcoaching tijdens het Wandelcoachfestival in Bunnik. Deelnemers aan het programma van Het Coachbureau vertonen o.a. meer herstel van stress en burnout dan een controlegroep die geen coaching kreeg. Lees het verslag van de middag op de website HetGroeneMedicijn.nl

Dubbelinterview GezondNU 📆 aug 2014

agnes en simone Wandelen in het bos, struinen langs het strand of lekker aan de rand van het water zitten. De natuur is fijn en goed, maar geldt dat ook voor techniek? In magazine GezondNu ga ik samen met technofilosoof Simone van der Burg in gesprek over de invloeden van natuur en techniek op onze gezondheid. Lees het artikel in GezondNu, augustus 2014.

Planten in TBS 📆 jun 2014

plant Samen met Fytagoras in Leiden heb ik de effecten van planten in een forensisch psychiatrische kliniek onderzocht. De planten hadden een positief effect op de beleving van de sfeer en de veiligheid op hoog beveiligde afdelingen. Ook was er een betere luchtvochtigheid op de afdelingen met planten dan op controle afdelingen zonder planten. Lees de samenvatting en download het rapport op de website van Productschap Tuinbouw.

Stadspark helpt tegen verdriet 📆 mei 2014

Cover Landscape Urban Planning Kijken naar beelden van een stadspark leidt tot meer herstel van verdriet en stress dan kijken naar beelden van een straat met huizen. Dit blijkt uit onderzoek dat op 10 mei 2014 gepubliceerd is in het tijdschrift Landscape and Urban Planning. Een opmerkelijke uitkomst van dit onderzoek, dat ik samen met Anna Jorgensen en Ted Wilson uit Sheffield heb uitgevoerd, is dat het niet uitmaakt hoe het park er uit ziet. Een natuurlijk park met veel struiken en bomen is even effectief als een verzorgd, open park. Download het artikel, bekijk de powerpoint of lees de Nederlandse samenvatting van Kirsten Dorrestijn voor Tuin en Landschap.

Thijs Kramer lezing 📆 mrt 2014

agnes van den berg geeft Thijs Kramer lezing Op 21 maart 2014 gaf ik de Thijs Kramer lezing in Zeeland. Op de website dethijskramerlezing.nl vind je een terugblik en kun je foto's van de middag bekijken. De tekst van de lezing, getiteld "Natuur dichtbij: Wat als een samenleving vervreemd raakt van natuur" kan hier worden gedownload.

Ontstressen in de virtuele natuur 📆 feb 2014

virtuele vlinder Een natuurlijke omgeving versterkt het rustgevende effect van een ademhalingsoefening, zo blijkt uit een experiment onder 80 studenten, uitgevoerd in het Virtual Reality centrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Deze resultaten bieden wetenschappelijk ondersteuning voor het idee dat natuur een meerwaarde heeft voor coaching en therapie. Het onderzoek maakt deel uit van het project Natuur als therapie van De Friesland Zorgverzekeraar.
Interview Genoeg 📆 sep 2013

agnes van den berg In een interview in het tijdschrift Genoeg (nr. 22, zomer 2013) vertel ik over de vele positieve effecten van natuur en geef ook tips voor hoe je deze effecten in je eigen leven toe kunt passen. Download het artikel.

Interview EOS 📆 aug 2013

Interview EOS
eos In een artikel in EOS Maandblad voor Wetenschap (nr. 38, augustus 2013) geeft Maartje Kouwen een overzicht van de gezondheidseffecten van natuur. Het artikel is heel compleet en een echte aanrader voor wie snel een overzicht wil van dit snel groeiende onderzoeksveld. Download het artikel.
Minder ruzie op groen schoolplein 📆 nov 2013

AlterraRapport2474 Een geslaagde groene herinrichting van schoolpleinen gaat gepaard met een verbetering van het sociale klimaat. Dit blijkt uit onderzoek op vijf basisscholen in Rotterdam, waar ik ook aan heb meegewerkt. Als ze het plein na de vergroening aantrekkelijker vinden, dan maken de kinderen minder ruzie en zijn ze aardiger voor elkaar. Lees meer over het onderzoek op de website van Alterra.
Column Volkskrant 📆 aug 2013

Volkskrant Gerda Bosman besprak mijn onderzoek in haar column in de Volkskrant van 24 augustus 2013. Ze schrijft: Bukken en wieden is goed tegen stress. Maar je moet er wel een beetje aanleg voor hebben. Anders kun je beter voor een hond kiezen. Maar dan moet je wel de poep opruimen en mis je de tomaten.
De kunst van gezondheid 📆 jun 2013

beterconsortium In het kader van de kunstmanifestatie Beter, de kunst van gezondheid heb ik meegewerkt aan onderzoek naar de effecten van kunst en natuur op patiënten die een bestralingsbehandeling ondergingen (download artikel) en patiënten bij wie een spieronderzoek werd gedaan (download artikel). Patiënten blijken liever te kijken naar afbeeldingen van natuur dan naar echte kunst, er zijn weinig aanwijzingen dat "echte kunst" een toegevoegde waarde heeft voor het welzijn van patiënten in ziekenhuizen. Het volledige boek is te bestellen op beterconsortium.nl.

Buiten is gezond 📆 nov 2012

De Friesland Leeuwarden Een meerderheid van de bevolking denkt dat behandelmethoden in de natuur een meerwaarde hebben ten opzichte van een behandeling 'tussen vier muren', zo blijkt uit een survey) onder 1000 Nederlanders, uitgevoerd in november 2012 . Het onderzoek maakt deel uit van het project Natuur als therapie dat ik uitvoer in opdracht van De Friesland Zorgverzekeraar
WoesteLand 📆 nov 2012

Rapport286 Woesteland De zomerkampen van IVN jongerenorganisatie WoesteLand hebben een positief effect op de deelnemers. Zij doen natuurervaring en sociale ervaring op en nemen die mee in hun opleiding- en beroepskeuze, in hun levensstijl en zelfs in de opvoeding van hun eigen kinderen. Dit valt te lezen in een rapport van de Wetenschapswinkel van Wageningen UR uit november 2012 waar ik ook aan mee heb gewerkt. Lees meer op de website van het project.

Visie op nieuwe natuurwet 📆 jul 2012

Cahier Natuurwet Natuurmonumenten Met het oog op de nieuwe natuurwetgeving heeft Natuurmonumenten in juli 2012 een boekje uitgegeven over hoe deze wet er idealiter er uit zou moeten zien. Voor dit boekje heb ik vanuit het perspectief van de omgevingspsychologie mijn visie gegeven op de nieuwe natuurwet. In mijn visie gaat de ideale natuurwet verder dan de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen. De wet moet ook kaders bieden om de belevingswaarden van natuur en de ruimte voor groen in de leefomgeving te borgen. Lees het boekje op de website van Natuurmonumenten

Natuurbeleving in Brabant 📆 jun 2012

Big Five Noord Brabant Brabanders oordelen positief over de kwaliteit van natuur en landschap in hun provincie. Dit blijkt uit een enquête onder 1000 Brabanders die ik in juni 2012 samen met Intomart GfK in opdracht van de provincie Noord-Brabant heb uitgevoerd. Brabanders geven zowel de natuur als het landschap in hun provincie een ruime voldoende. Brabanders staan ook overwegend positief tegenover de herintroductie van vijf grote dieren - edelhert, lynx, otter, everzwijn en wisent - in hun provincie. Download het rapport op de website van de provincie Noord-Brabant of lees het artikel op nu.nl
Interview Trouw 📆 feb 2012

Foto: Jorgen Caris 'Mensen zeggen dat ze tot rust komen in de natuur, zich ontspannen en prettig voelen. Maar waar ligt dat aan?' In een interview in dagblad Trouw van 2 februari 2012 bespreek ik verschillende verklaringen voor de rustgevende functie van natuur voor mensen. Download artikel

Boegbeelden groene sector 📆 okt 2011

Foto: Cornelie de Jong In VHG Magazine, vakblad voor hoveniers (nr. 5, 2011), ben ik geportretterd als 'boegbeeld van de groene sector'. Het interview gaat vooral over de invloed van een groene omgeving op kinderen. Download artikel
Zit liefde voor natuur in onze genen? 📆 sep 2011

heartcloud Waarom komen mensen tot rust als ze in de natuur zijn? Volgens gangbare verklaringen gaat het om een genetisch bepaald fenomeen. De menselijke soort heeft zich ontwikkeld in natuurlijke omgevingen, daardoor hebben we nog steeds een sterke band met de natuur, en zodra we weer in contact komen met natuur en deze band bevestigd wordt dan worden we daar blij en rustig van. Zo zou het ongeveer in elkaar zitten. Maar hoe houdbaar zijn dergelijke 'evolutionaire verklaringen'? In het artikel "Is love for green in our genes?" in het tijdschrift Urban Forestry and Urban Greening, ga ik samen met Yannick Joye van KU Leuven na hoe aannemelijk de aannames van evolutionaire theorieën over rustgevende effecten van natuur eigenlijk zijn. De voorlopige conclusie van onze zoektocht is dat de rustgevende effecten van natuur wel ergens in de menselijke evolutie verankerd liggen, maar waarschijnlijk meer te maken hebben met de ontwikkeling van ons perceptueel systeem dan met het overleven van de soort. Download artikel.

Natuur als therapie bij ADHD 📆 mrt 2011

AlterraRapport2112 Heeft een verblijf in een natuurlijke omgeving een gunstig effect op kinderen met ADHD? Veel ouders denken van wel, en auteurs zoals Richard Louv durven zelfs te stellen dat ADHD een 'natuurtekortstoornis' is. Maar wat is er waar van deze ideeën en verhalen? Voor het project Natuur als therapie bij ADHD hebben we het functioneren van kinderen met ADHD in natuurlijke en niet-natuurlijke omgevingen nader onderzocht. Er blijkt dat een verblijf in een natuurlijke omgeving vooral goed is voor het uitvoeren van 'moeilijke' cognitieve taken die een beroep doen op executieve functies. Voor het uitvoeren van meer eenvoudiger geheugentaken lijkt een prikkelarme niet-natuurlijke omgeving meer geschikt. Al met al suggereert het onderzoek dat een groene omgeving weliswaar niet de ultieme remedie is tegen ADHD, maar wel een positief kan hebben op bepaalde aspecten van gedrag en welzijn van kinderen met ADHD. Lees meer over het onderzoek in het artikel in de Ommelander Courant.

Zo gezond is groen 📆 feb 2011

Agnes van den Berg en Jolanda Maas bij RIVM In de gids Groen is Gezond brengt zorgverzekeraar Menzis samen met Natuurmonumenten het belang van natuur voor gezondheid onder de aandacht. In deze gids leg ik samen met Jolanda Maas uit wat er vanuit de wetenschap zoal bekend is over de relatie tussen groen en gezondheid. download artikel

Bossen, bomen en gezondheid 📆 jan 2011

CostE39 In het kader van de Europese Cost Action E39 'Forests, Trees and Human Health and Wellbeing' hebben onderzoekers uit meer dan 22 Europese landen hun kennis uitgewisseld over de bijdrage van bossen en bomen aan het welzijn en de gezondheid van mensen. De resultaten van deze actie zijnin 2011 gepubliceerd in het boek 'Forest, trees, and human health' van uitgeverij Springer. Voor het boek heb ik samen met 13 andere auteurs een hoofdstuk geschreven over natuurbeleving en gezondheid. Dit hoofdstuk geeft een uitgebreid overzicht van theorieën en kennis over natuurbeleving en gezondheid, inclusief een historische terugblik en een bespreking van belangrijke onderwerpen voor toekomstig onderzoek. Download hoofdstuk.

Eerdere publicaties en activiteiten...

Publicatielijst